Vijenac 777 - 778

Film

FILM IZDVAJAMO

CHRIS MARCICH IZABRAN ZA PREDSJEDNIKA EFAD-a

Članovi odbora Europske agencije ravnatelja filmskih fondova i centara (EFAD) 12. prosinca u Bruxellesu izabrali su ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra, Chrisa Marcicha, za predsjednika udruženja na mandat od tri godine.

Chris Marcich / Izvor HAVC

S tim povodom Marcich je rekao: „Velika je čast, privilegija i odgovornost biti imenovan predsjednikom EFAD-a. Zahvaljujem kolegama na ukazanu povjerenju i dat ću sve od sebe da zajedno uspijemo savladati dosad neviđene izazove s kojima se nezavisni europski autori suočavaju. Nikada ne smijemo izgubiti iz vida činjenicu da Europa snagu crpi iz svoje raznolikosti.“

Odbor je izvršno tijelo udruženja, a čine ga visoki predstavnici nacionalnih filmskih i audiovizualnih centara. Njegovi se članovi biraju među punopravnim članicama EFAD-a, tj. dolaze iz zemalja EU/EEA. EFAD zastupa nacionalne europske filmske agencije, okuplja nacionalne filmske i audiovizualne centre iz europskih zemalja. Članstvo u EFAD-u uključuje zemlje Europske Unije te Bosnu i Hercegovinu, Island, Norvešku, Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru, Srbiju, Švicarsku, Ukrajinu i Ujedinjeno Kraljevstvo.

2. CROATIA FILM FESTIVAL U TOKIJU

Nakon Prvoga japanskog filmskog festivala u Zagrebu, na kojem je hrvatskoj publici predstavljeno šest japanskih filmova, drugi dio Japan Croatia Film Festivala održao se 15–17. prosinca u Tokiju, gdje je prikazano pet hrvatskih filmova. Komedija Nekaj sladkega (2023) režisera Tina Vodopivca priča je o duhovitoj zamjeni identiteta, dok Nosila je rubac črleni (2022) uz mnogo pjesme upoznaje s Hrvatskim zagorjem ratnih devedesetih – svadba, proštenje, prpošni napjevi, dezerteri, Majka Božja, sir, vrhnje i happy end – sve je spojeno u režiji Gorana Dukića. Eksperimentalni igrani film Polako nikuda (2023) primjenom postupka varijante (repeticije) isti događaj priča dva puta zaredom, samo što je drugi put promijenjen, a dokumentarni film Vatreno srebro (2018) donosi nezaobilaznu sportsku priču o maloj Hrvatskoj koja na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, pobjedom protiv Nigerije, a zatim pobjedom protiv Argentine na čelu s Lionelom Messijem, izrasta u veliku nogometnu silu. U trileru F20 režisera Arsena Antona Ostojića nevina ljetna avantura ubrzo se pretvara u krvavu noćnu moru.

Festival je zaključila Elis Lovrić izvedbama pjesama Ku bi more i Kanat od mora na japanskom uz Utako Toyama, kantautoricu i dobitnicu nagrade Hiroshima Prize za skladbu Hiroshima Peace Song. Izvela je i autorsku skladbu Film pod zvijezdama koja je ujedno i službena himna pulskog festivala. Tijekom Drugoga hrvatskog filmskog festivala održava se promotivna kampanja darivanja dresa s potpisom hrvatskog nogometnog reprezentativca, kapetana hrvatske nogometne reprezentacije Luke Modrića, koji će slučajnim izborom dobiti jedan od kupaca festivalske ulaznice.

Vijenac 777 - 778

777 - 778 - 21. prosinca 2023. | Arhiva

Klikni za povratak